Fra webudvikler til selvstændig illustrator

Jeg er oprindelig fra Sjælland, men flyttede til Viborg, for at tage et tegnekursus på TAW. Herefter tog jeg webintegrator-uddannelsen (nu webudvikler) på Medieskolerne, hvor jeg har fået en solid viden om opbygning af hjemmesider og kodning. Mens jeg søgte job, deltog jeg i et arrangement om iværksætteri, hvor en af oplægsholderne var fra virksomheden Digisource. Efter oplægget fik jeg en snak om, hvorvidt de kunne bruge mine kompetencer. Det endte med, at jeg var ansat hos dem i knap et år som programmør og illustrator. Undervejs blev jeg mere og mere bekræftet i, at det mest spændende var at lave illustrationer og skabe fortællinger igennem dem, og at det er det, jeg skal arbejde med. Den 1. juni 2020 fik jeg så mit eget cvr nummer.

Når hobbyen bliver ens levebrød

De produkter, jeg primært producere, er plakater og postkort. Derudover har jeg fået udgivet en julebog, og så er planen, at der skal komme en børnebog til foråret. Jeg har også lavet logoer for nogle virksomheder. Jeg tegner derfor rigtig meget, og inden jeg blev selvstændig, var jeg bange for om magien skulle forsvinde, når min hobby blev mit arbejde. Men det er heldigvis ikke sket. Til gengæld er det gået op for mig, hvor meget ansvar det indebærer at blive selvstændig. For selv om jeg kan holde en søndag på en mandag, hvis det er det, jeg vil, så er der stadig kun mig til at sørge for, at jeg få sendt regninger, og produceret illustrationer. Der er også kun mig til at lave noget larm om, at jeg har lavet nogle børnebøger.

Iværksættermiljø

Siden august 2020 har jeg været en del af Business Viborgs, StartUp 24. Her har jeg lært en masse praktisk for eksempel i forhold til bogføring og prissætning. Jeg har fået en business coach, som er enorm dygtig til prissætning. For når man lige pludselig skal til at sætte en pris på produkter, som tidligere blot har været en hobby, så kan det være utroligt udfordrende. Her har jeg fået enormt meget ud af at snakke med en, der har stor erfaring med det. Derudover får man også nogle tips til konkrete værktøjer, man kan bruge for at optimere sin virksomhed, som man måske ikke lige selv har taget højde for.

Lærer af hinandens fejl

Noget andet jeg har fået rigtig meget ud af, er at møde andre, som er det samme sted som mig. Alt virker nyt, når man starter sin virksomhed, og selv om man godt kan snakke med sin familie om at være selvstændig, så er der også ting, som de ikke altid kan sætte sig ind, f.eks. hvorfor man vælger at bruge sin weekend på at arbejde. Det kan også være, at man undervurdere den tid man skal bruge på en opgave, og så har man måske taget en for lav pris for arbejdet. Men det er jo en proces. Det er derfor vigtigt at snakke med andre, for så kan man også lære af hinandens fejl. Så kan jeg fortælle, at der kom jeg lige til at sætte prisen for lavt, og så kan de måske tage det med videre og selv være opmærksomme på det.